Chcesz się dowiedzieć o naszych
ofertach? Dodaj się do Newslettera!
jabłka

Artykuł pochodzi ze strony: http://www.smaczny.pl/artykul,jedzmy_jablka_i_badmy_zdrowi

 

Jabłka zawierają dużo cennych składników odżywczych, które mają duże znaczenie dla naszego organizmu. Badania wykazały, że statystyczny Polak zjada ok. 20 kg jabłek rocznie.

Jabłka są nisko kaloryczne i niezastąpione w każdej diecie. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 60 kcal.

Zawierają m. in. dużo fosforu, wapnia, żelaza, arsenu, sodu, pektyny i witamin.

Zadania, które spełniają jabłka:

  • neutralizują substancje toksyczne;
  • oczyszczają krew;
  • obniżają poziom cholesterolu;
  • regulują przemianę materii
  • obniżają ciśnienie;
  • normalizują poziom cukru we krwi;
  • zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy;
  • wspierają system odpornościowy;
  • wzmacniają układ nerwowy;
  • dbają o serce
  • działają kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego;
  • są skuteczne w walce z zaparciami;
  • zapobiegają sklerozie;
  • łagodzą bóle reumatyczne;
  • chronią przed siniakami;
  • korzystnie działają na włosy i paznokcie
  • zapewniają piękną cerę.

     

     

Jabłka może spożywać każdy. Spożywane są surowe, gotowane, pieczone i duszone. Jednak pod każdą postacią zachowują całą swoją wartość odżywczą. Można z nich przygotowywać soki, dżemy, konfitury, galaretki itd. Dodawane są do różnych ciast, dań i sałatek. Jak widać jabłka spełniają bardzo ważne zadania dla naszego organizmu, więc warto jeść je codziennie, przynajmniej jedno na dzień.


2001 - 2012 Avita
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i wykonanie MTWeb Agencja Interaktywna