Artykuł pochodzi ze strony: http://www.smaczny.pl/artykul,jedzmy_jablka_i_badmy_zdrowi
Jabłka zawierają dużo cennych składników odżywczych, które mają duże znaczenie dla naszego organizmu. Badania wykazały, że statystyczny Polak zjada ok. 20 kg jabłek rocznie.
Jabłka są nisko kaloryczne i niezastąpione w każdej diecie. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 60 kcal.
Zawierają m. in. dużo fosforu, wapnia, żelaza, arsenu, sodu, pektyny i witamin.
Zadania, które spełniają jabłka:
- neutralizują substancje toksyczne;
- oczyszczają krew;
- obniżają poziom cholesterolu;
- regulują przemianę materii
- obniżają ciśnienie;
- normalizują poziom cukru we krwi;
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy;
- wspierają system odpornościowy;
- wzmacniają układ nerwowy;
- dbają o serce
- działają kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego;
- są skuteczne w walce z zaparciami;
- zapobiegają sklerozie;
- łagodzą bóle reumatyczne;
- chronią przed siniakami;
- korzystnie działają na włosy i paznokcie
- zapewniają piękną cerę.
Jabłka może spożywać każdy. Spożywane są surowe, gotowane, pieczone i duszone. Jednak pod każdą postacią zachowują całą swoją wartość odżywczą. Można z nich przygotowywać soki, dżemy, konfitury, galaretki itd. Dodawane są do różnych ciast, dań i sałatek. Jak widać jabłka spełniają bardzo ważne zadania dla naszego organizmu, więc warto jeść je codziennie, przynajmniej jedno na dzień.